Bain utestengt fra britiske regjeringskontrakter

Storbritannia blir det første vestlige landet som ilegger straffer mot konsulenter for rolle i Zuma-skandalen i Sør-Afrika.

Konsulentselskapet Bain & Co har blitt rammet av et tre års utestengelse fra å tilby anbud på britiske regjeringskontrakter på grunn av selskapets involvering i en stor korrupsjonsskandale i Sør-Afrika.

Storbritannia er det første vestlige landet som har pålagt Bain slike straffer for sin rolle i skandalen i Sør-Afrika, og det er allerede press på USA for å følge etter.

 

Det skal i følge Financial Times ha vært bekymring for måten Bains sørafrikanske avdeling «samarbeidet» med regimet til tidligere president Jacob Zuma for å undergrave landets inntektstjeneste.

Konsulentselskapet har blitt tildelt kontrakter i britisk offentlig sektor verdt opptil 63 millioner pund siden 2018, inkludert Brexit-konsulentarbeid verdt 40 millioner pund, men skaden på selskapet vil hovedsakelig skyldes omdømme.

 

Selskapet skal være skuffet og overrasket over ministerens avgjørelse:Vi vil svare for å uttrykke vår bekymring for prosessen og dens utfall og for å adressere unøyaktigheter i brevet hans. «Om nødvendig vil vi vurdere andre muligheter for overprøving av vedtaket. I mellomtiden vil vi fortsette å samarbeide med regjeringskontoret for å sikre at vi gjør det som kreves for å gjenopprette vår posisjon hos den britiske regjeringen.»

I år fant en undersøkelse av Sør-Afrikas største post-apartheid-korrupsjonsskandale at Bain hadde bidratt til å undergrave landets inntektstjeneste gjennom rådgivende arbeid som hjalp Zumas allierte. Bains arbeid med en restrukturering av den sørafrikanske inntektstjenesten var «et tydelig eksempel på hvordan privat sektor samarbeidet» med sammenbruddet av offentlige institusjoner, sa undersøkelsen. Bain skal ha forsøkt å bruke et forhold til Zuma for å skaffe seg ytterligere statlig virksomhet. Bain har tidligere innrømmet svikt i sitt arbeid i Sør-Afrika og betalt gebyrer, men mener at undersøkelsens funn feilkarakteriserte aktivitetene. Zuma har benektet enhver innblanding i korrupsjon. Andre internasjonale konsulentselskaper har også vært involvert i korrupsjonsskandaler i Sør-Afrika.

 

McKinsey gikk i 2020 med på å tilbakebetale rundt R650 millioner ($39 millioner) for uregelmessigheter i kontrakter den hadde inngått med en lokal partner i statlige selskaper. Revisor KPMG ba i 2017 om unnskyldning for «feil» i arbeidet for virksomheter knyttet til Gupta-familien, anklaget for alvorlig korrupsjon gjennom bånd til Zuma. Det britiske PR-selskapet Bell Pottinger ble slått ned av sitt arbeid for Guptas, noe som førte til anklager om at det hadde skapt rasespenninger i Sør-Afrika. Å forby et selskap fra å by på offentlige kontrakter er sjelden. Sikkerhetsgruppen G4S ble midlertidig utestengt i 2013 etter å ha overbelastet regjeringen for elektronisk merking av kriminelle, hvorav noen var døde eller fortsatt i fengsel. Konsulentfirmaet Deloitte sluttet å pitche for offentlig arbeid i seks måneder i 2016 etter at et notat ble lekket der dets konsulenter kritiserte regjeringens Brexit-strategi

Kilde: ft.com

About the author

Related Posts