AI-formidling nominert til hederspris

Et norsk-finsk, gratis AI-kurs skal få folk flest til å skjønne hva kunstig intelligens er. Nå er prosjektet nominert til DOGA Hedersmerket.

Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Kunstig intelligens krever smart formidling

Alle snakker om kunstig intelligens, men hva er det egentlig? Det er utgangspunktet for et norsk-finsk designprosjekt der målet er å gi folk flest en innføring i AI.

Elements of AI er et gratiskurs som er utviklet av det finske design- og teknologiselskapet Reaktor, det norske designbyrået Feed og Universitetet i Helsinki. Da kurset ble lansert i Finland våren 2019 var målet at 1 prosent av alle finner skulle ta det. Innen utgangen av året hadde Elements of AI nær 200 000 registrerte brukere fra 110 land. Målet er derfor blitt oppgradert til at 1 prosent av verdens befolkning skal ta kurset innen 2020.

Ifølge juryen er Elements of AI et ypperlig eksempel på interaksjonsdesign og visuell kommunikasjon. Juryen er imponert over hvordan kunstig intelligens forklares gjennom design koblet med pedagogikk.

 

«Vi synes også at selve spillmekanikken er logisk og intuitiv med et godt oppsett og gode tekster. Den visuelle kommunikasjonen har en fin variasjon mellom bilder, tekst og illustrasjoner og fremstår som tiltalende og enkel. At dette er gratis for alle mennesker i verden, er nesten ikke til å forstå,» står det i juryens glødende vurdering.

 

Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket Nykommer.

Mange innsendte bidrag

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det er et stort antall innsendte design- og arkitekturprosjekter i år:

 

– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, sier Hjemdal.

 

 

Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. I tillegg til Reaktor er også Forsvarsbygg, Lindenes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Prestativo, Hepro, Laerdal Global Health, Bonitet Arkitektur, musikeren Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser. Det gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket eller DOGA-merket Nykommer. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

 

Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health

 

Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

 

Prosjekt: Soria Moria Badstu
Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Feste Landskap / Arkitektur

Prosjekt: Krabat Runner
Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat

 

Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

 

Prosjekt: Elements of AI
Oppdragsgiver: Reaktor
Utøver: Feed

 

Prosjekt: Economio
Oppdragsgiver: Prestativio
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Espen Andersen
Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Barking up the right tree (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen

 

Prosjekt: DYPP (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

About the author

Related Posts