Utvikling av SINTEFs Data Marketplace for forskningsdata, er et av prosjektene som er nominert til Konsulentprisen 2024. Dette prosjektet, utført i tett samarbeid med SINTEF setter en ny standard for hvordan forskningsinstitusjoner kan utnytte teknologi for å fremme samarbeid, innovasjon og samfunnsnytte. Plattformen data.sintef.no er en ende til ende plattform som bidrar til en helhetstenking av hvordan data forvaltes gjennom livssyklusen til forskingsprosjekter i SINTEF, og sørger for tett samhandling mellom SINTEF og deres eksterne kunder og samarbeidspartnere.
Prosjektet har vært en omfattende leveranse som har involvert alt fra toppledelsen i SINTEF til den enkelte forsker. Målet har vært å skape en bærekraftig løsning for åpen deling og tilgjengeliggjøring av forskningsdata, og resultatene taler for seg selv.
– Gjennom utviklingen av en ny teknologisk plattform har vi effektivisert SINTEFs datastyring, og forskerne vil kunne oppnå betydelige gevinster i tidseffektivisering ved å redusere administrative oppgaver. Dette frigjør verdifull tid som kan dedikeres til forskning, sier Karoline Kaspersen, Associate Manager, Accenture Nordics
Innovativ bruk av Generative AI (GenAI)
En av de mest spennende og innovative aspektene ved prosjektet har vært introduksjonen av Generative AI (GenAI), inkludert utviklingen av en kundetilpasset AI-basert chatbot. Denne teknologien vil få en sentral rolle i å effektivisere arbeidsflyten for forskerne ved å tilby rask og presis støtte, noe som ytterligere bidrar til å optimalisere forskningsprosessen.
Et prosjekt for hele SINTEF – ett team, ett mål
Samarbeidet med SINTEF har hatt et spesielt fokus på involvering og samarbeid, der målet har vært å skape en «ett team»-følelse. Dette har vi oppnådd gjennom et tett samarbeid med kunden på daglig basis, samt gjennomføringen av fire intensive workshop-uker i året. I disse ukene har teamet reist til felles lokasjoner, for å minimere eksterne forstyrrelser og maksimere samarbeid og innovasjon. Denne unike tilnærmingen har ført til et nært samarbeid der Accentures konsulenter har blitt sett på som en integrert del av SINTEF-teamet, noe som har vært avgjørende for prosjektets suksess.
- En av de store fordelene i prosjektet har vært at forskeren har gjennom prosessen hatt direkte tilgang til utviklerteamet for støtte og bistand i hvordan best ta i bruk plattformen til sitt spesifikke prosjekt, sier Torbjørn Meistad, Virksomhetsarkitekt, SINTEF.
Organisatorisk endring og samfunnsnytte
Prosjektet bidrar også til organisatoriske endringer i SINTEF, der måten organisasjonen håndterer og deler forskningsdata på blir fullstendig fornyet. Dette legger til rette for økt samarbeid på tvers av prosjekter og industrier, samt bedre muligheter for kommersialisering av data. I tillegg til utviklerkompetanse har vi levert rådgivning innen prosjektledelse, endringsledelse, og teknisk støtte, noe som har sikret en profesjonell og helhetlig leveranse.
Fremtidsrettet og bærekraftig
Dette prosjektet har ikke bare utviklet SINTEF som organisasjon, men vil også sette en ny standard for hvordan forskningsinstitusjoner kan drive bærekraftig vekst gjennom teknologi og innovasjon. Ved å legge til rette for mer åpen deling av data, styrket samarbeid og effektiv utnyttelse av ressurser, bidrar prosjektet til langsiktig samfunnsnytte og at SINTEF leverer på sin visjon om «Teknologi for et bedre samfunn».